Overeenkomst van opdracht - Dit wil je weten:
Mar 05, 2025
Een overeenkomst van opdracht (OVO) zorg voor duidelijke afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Het hebben van dit contract kan veel problemen voorkomen. Hier lees je wat je moet weten over een overeenkomst van opdracht:
- Wat is een overeenkomst van opdracht
- Het belang
- De kenmerken
- Wat staat er in een overeenkomst van opdracht
- Overeenkomst van opdracht voorbeeld
- Overeenkomst van opdracht opzeggen
Wat is een overeenkomst van opdracht?
Een overeenkomst van opdracht is een contract waarbij de ene partij (de opdrachtnemer) een bepaalde dienst uitvoert voor de andere partij (de opdrachtgever). Er is hierbij geen sprake van een arbeidsovereenkomst. De opdrachtnemer werkt zelfstandig.
Een OVO is een belangrijk contract voor ondernemers die tijdelijk iemand inhuren of voor zelfstandigen die diensten aanbieden. Denk hierbij aan freelancers en ZZP’ers die op deze manier de afspraken met de opdrachtgever vastleggen.
Een tekstschrijver die blogs schrijft voor een bedrijf kan gebruik maken van een overeenkomst van opdracht. Of een virtual assistant die 8 uur per week voor een klant de administratie uitvoert. Ook fotografen, consultants, coaches en nog vele andere zelfstandige beroepen hebben baat bij het opstellen van dit contract.
Burgerlijk Wetboek Artikel BW 7:400
Ja! Een klein inkijkje in het wetboek omdat hier de basis staat van deze overeenkomst!
De definitie van een overeenkomst van opdracht is ook vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. In Artikel BW 7:400 valt te lezen:
De overeenkomst van opdracht is de overeenkomst waarbij de ene partij, de opdrachtnemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst werkzaamheden te verrichten die in iets anders bestaan dan het tot stand brengen van een werk van stoffelijke aard, het bewaren van zaken, het uitgeven van werken of het vervoeren of doen vervoeren van personen of zaken.
Het belang van een overeenkomst van opdracht
Een overeenkomst van opdracht biedt zekerheid voor beide partijen. Alle afspraken zijn helder vastgelegd, zodat bij onduidelijkheden of een conflict altijd teruggevallen kan worden op de overeenkomst. Bovendien helpt een goed opgestelde overeenkomst bij het aantonen aan de Belastingdienst dat er geen sprake is van een vast dienstverband (of schijnzelfstandigheid) tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Een duidelijke overeenkomst voorkomt misverstanden en beschermt zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer.
De kenmerken van het contract
Een overeenkomst van opdracht kenmerkt zich door de volgende punten:
- Geen dienstverband: De opdrachtnemer is geen werknemer en ontvangt geen loon zoals bij een arbeidscontract.
- Zelfstandigheid: De opdrachtnemer bepaalt grotendeels zelf hoe de opdracht wordt uitgevoerd.
- Geen verplichting tot persoonlijk werk: De opdrachtnemer mag (tenzij anders overeengekomen) de opdracht laten uitvoeren door iemand anders.
- Resultaatgerichte of inspanningsverplichting: Afhankelijk van de afspraken kan de focus liggen op het behalen van een resultaat of op de inspanning die geleverd wordt.
Het grootste verschil tussen een overeenkomst van opdracht en een arbeidsovereenkomst is de gezagsverhouding. Een werknemer werkt onder leiding en toezicht van een werkgever, terwijl een opdrachtnemer zelfstandig werkt.
Schijnzelfstandigheid
Soms lijkt een OVO op een arbeidscontract, terwijl dit juridisch niet zo bedoeld is. Dit heet schijnzelfstandigheid en kan fiscale en juridische risico’s opleveren. Zorg er daarom voor dat je als opdrachtnemer meerdere opdrachtgevers hebt. Daarnaast moet je als opdrachtnemer zelf kunnen bepalen hoe het werk wordt uitgevoerd, zonder vaste werktijden en verplichte aanwezigheid.
Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst strenger op schijnzelfstandigheid. Voor veel ondernemers roept dit vragen op: want wanneer ben je zzp'er en wanneer is er sprake van schijnzelfstandigheid? Wil je hier meer over weten? Lees hier meer: De Wet DBA en schijnzelfstandigheid - wat moet jij hierover weten?
Wat staat er in een overeenkomst van opdracht?
Om misverstanden en juridische problemen te voorkomen, moet een overeenkomst van opdracht duidelijke afspraken bevatten. Hieronder de belangrijkste onderdelen:
1. Gegevens van beide partijen
Zorg ervoor dat de namen, adressen en KvK-nummers van zowel opdrachtgever als opdrachtnemer juist vermeld staan.
2. Omschrijving van de opdracht
Wat ga je als opdrachtnemer precies doen? Hoe gedetailleerder de omschrijving, hoe minder ruimte voor discussie.
3. Duur en beëindiging
Is de overeenkomst tijdelijk of doorlopend? En hoe kan deze worden beëindigd?
4. Vergoeding en betalingsvoorwaarden
Leg vast wat je als opdrachtnemer verdient, inclusief btw, betalingsvoorwaarden en mogelijke boetes bij te late betaling.
5. Aansprakelijkheid en verzekeringen
Wat gebeurt er als je als opdrachtnemer schade veroorzaakt? Is er een aansprakelijkheidsverzekering nodig?
6. Intellectueel eigendom
Wie heeft de rechten over het werk dat je als opdrachtnemer levert? Dit is vooral relevant bij creatieve opdrachten zoals fotografie, tekstschrijven en design.
7. Geheimhouding en concurrentiebeding
Moet je als opdrachtnemer vertrouwelijke informatie geheimhouden? Mag je na afloop met een concurrent werken?
Overeenkomst van opdracht voorbeeld
Op de website van de Belastingdienst staan verschillende modelovereenkomsten die je kan gebruiken*. Zo weet je gelijk zeker dat de overeenkomst van opdracht voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Je kan gebruik maken van algemene modelovereenkomsten en overeenkomsten specifiek voor bepaalde beroepen.
Bovenstaande voorbeelden kan je natuurlijk zelf aanpassen aan jouw eigen situatie. Heb je hier vragen over of kom je er niet uit? Laat het dan gerust weten!
*Let op: De belastingdienst beoordeelt geen nieuwe overeenkomsten meer. Je mag nog tot eind 2029 werken met bestaande modelovereenkomsten.
Overeenkomst van opdracht opzeggen
Hoe beëindig je een overeenkomst van opdracht? De manier waarop een overeenkomst eindigt, hangt af van de afspraken. Vaak staat er in de overeenkomst een opzegtermijn of een bepaling over tussentijdse beëindiging. Als je deze niet hebt of twijfelt over het opzeggen van het contract, aarzel dan niet om contact op te nemen!
Een goede OVO zorgt voor duidelijkheid, voorkomt conflicten en beschermt zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever. Wil je zeker weten dat jouw overeenkomst juridisch waterdicht is? Laat je dan hierin ook adviseren door een specialist.
Hier kan je een vrijblijvend gesprek inplannen.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht?
Een arbeidsovereenkomst kenmerkt zich door loon, persoonlijke arbeid en een gezagsverhouding. Dit betekent dat een werknemer loon ontvangt, verplicht is het werk zelf uit te voeren en onder instructies van de werkgever werkt. Bij een overeenkomst van opdracht ontbreekt deze gezagsverhouding en werkt de opdrachtnemer als zelfstandige, met meer vrijheid om het werk naar eigen inzicht uit te voeren.
Hoelang mag een overeenkomst van opdracht duren?
De duur van een overeenkomst van opdracht is flexibel en kan variëren afhankelijk van de afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Dit kan voor een bepaalde of onbepaalde tijd zijn, zolang beide partijen hiermee instemmen. Let wel als opdrachtnemer op schijnzelfstandigheid. Dit kan je onder andere voorkomen door meerdere opdrachtgevers te hebben.
Is een overeenkomst van opdracht verplicht?
Een overeenkomst van opdracht is niet verplicht, maar wel verstandig. Zonder schriftelijke overeenkomst kunnen er misverstanden ontstaan over afspraken, betalingen en verantwoordelijkheden.